Cena zlata je na sedmiletém maximu

05.01.2020

2 minuty čtení

„Napětí mezi Íránem a Spojenými státy eskalovalo do bodu varu, což tlačí ceny zlata vzhůru.“

Zlato je nejdražší za posledních sedm let. Jeho cena se nyní pohybuje na hranici 1600 dolarů za troyskou unci. Nahrává tomu především rostoucí napětí na Blízkém východě. Kolem půl osmé hodiny ranní středoevropského času vykazovala cena zlata podle údajů agentury Bloomberg nárůst o 1,5 procenta na zhruba 35 800 korun za troyskou unci. „V centru pozornosti stojí geopolitická situace,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Benjamin Lu ze společnosti Phillip Futures.

„Napětí mezi Íránem a Spojenými státy eskalovalo do bodu varu, což tlačí ceny zlata vzhůru,“ dodal. Americký prezident Donald Trump znovu pohrozil „velkou odvetnou akcí“ v případě, že by Teherán kvůli zabití íránského generála Kásema Solejmáního zaútočil na americké cíle. Iráku pak vzkázal, že pokud vypoví americké vojáky, uplatní vůči němu sankce. „Hned v pondělí ráno překonala cena zlata šestiletý vrchol z podzimu 2019. Za tímto nárůstem stojí eskalace konfliktu mezi USA a Íránem, která nutí investory hledat bezpečný přístav pro svůj kapitál. Prezident USA Trump se nechal o víkendu slyšet, že pokud bude Irán reagovat na zabití vůdce revolučních gard Sulejmáního, má USA vytipováno 52 cílů v Íránu k případnému protiútoku.

K investicím do zlata se investoři více uchylují právě v době rostoucí politické nestability nebo kvůli ekonomickým otřesům. Z dlouhodobého hledisla žlutý kov stále stabilně roste. „Situace na globálních trzích velmi připomíná historii. Ropné šoky 70. letech a vpád USA do Vietnamu nebo do Iráku. Cena drahých kovů na okolnosti reaguje stejně jako vždy historii. Nicméně až se krize uklidní, lze očekávat opět korekci ceny zlata,“ říká analytik Marek Brávník.  Nejrozšířenější kryptoměna bitcoin se v pondělí ráno obchodovala kolem 7 524 dolarů, což znamená růst o 2,3 procenta. Proti pátku posílil bitcoin zhruba o 200 dolarů.